There was an error in this gadget

Tuesday, May 24, 2011

Bibir oh Bibir!


assalam peeps!

petang yg sejuk dan basah ya! guruh berdentam dentum di luar, sejuk air-cond menyengat! ops! kejap nk ke toilet...

ok kembali kita ;)

well...da lama entry ni dlm draft floder, korek punya korek maka terjumpalah entry i yg marvelous ni? kenapa ianya marvelous? ini adalah kerana...

setiap wanita mesti mempuyai at least sebatang dalam tas tangan mereka!

u just name in n they got it!




yeah! apa lagi kalau bukan lipstickkkkkkk

ramai yg pasti akan rambang mata n splurge utk cik lippie dan akhirnya di simpan saje kerana color yg kurang sesuai bila sudah dipakai!

ramai juga akan terpengaruh dgn cerita n tee-up sales girl @ every counter yg kita lawati. i juga tak terkecuali ok. maka berlaku lah splurge yg ntah apa2. Rasa kesal pun ada..tapi nasi sudah jadi bubur.

setiap kali beli pasti end up dgn... "ala dan tak sesuai dgn my skin la plak", bibir i mengelupas n vengkak lepas sapu, eeee bau dia sucks la! ala n mcm mcm ala lagi alaaaa tu stands for

alaaaa-san nak membeli baru ok!

tak percaya??? lihat lah hasilnya n nasib baik i ada adik beradik perempuan yg bole i heritkan lipstick ni n for them syukur alhamdulillah.. "save duit aku save stok setahun for lipstick"

apa yg penting! i suka tgk reaction diaorg dpt lipstick tu, riang tak terkata n keriangan tu terpancar dr dari, tiada yg lebih bermakan dari melihat org lain ceria dengan pemberian kamu yg tidak seberapa. harga tidak penting yg penting keikhlasan :)


ok joms kita mula dgn koleksi dibawah siap dgn reviewnya ;)



Left to right : YSL lisse gloss 316123 n 402821
Chanel Rough Hydrabase 156 in great copper
MAC atin Faux AA9
MAC amplified Kraft AC9
MAC amplified Blankety AA9



My review : YSL Lipgloss, color cantik, bau ok but m not comfortable with d smell furthermore texture mengeringkan bibir (mungkin terjadi pada bibir i sahaja) and i stop using it for quit sometime.

Chanel Rough : bau yg agak kuat tetapi texture lembut dan sgt sebati dgn bibir.

Mac satin Faux : my favourite, i suka bau dan rasanya

Mac amplified : texture ok but m not going to make it as my daily lipstick. BUT for those yg nk bibir ala-ala Kim Kadarshian, disyor gunakan color nude ini. Ya sememangnya sexy but my hubby said that i look like crops/dull in nude color, seakan tak bermaya, therefore i prefer to use pink color which is suitable for most asean skin.




Left to right : Rimmel moist renew 180 in vintage pink
Rimmel lasting finish lipstick 070 airy airy
Rimmel lipgloss 180 eternal flirt gorgeous...( tak ingat!)

bought the above from drugstore Watson's kalau tak silap ;)


basically misi mencari lipstick pink but not obvious or pinkish sgt la is still ON

texture ok, lembut bila disapu, color yg kekal cuma i kurang senang dgn baunya but i keep the lipgloss krn ianya berbaloi, sgt mudah stay bila di sapu. kilaun gloss tahan lama dan harga berpatutan :)



Left to right : Revlon Beyond Natural Liptint SPF 15 (discontinued) in berry and Nude. Membantu untuk mendapatkan kesan natural pd bibir yg tidak terlalu berkilat. sesuai dipakai untuk ke kedai mamak dan teman anak bermain di playground :)


Colorburst : Peach, Nude, Lilac ( texture terlalu light sehingga tak nampak apa yg disapu, but for those yg suka pd texture yg tidak terlalu berat maybe ianya sesuai utk anda)



Maybelline range : a MUST pink! i only keep the left end as i felt in love d moistpink color tat stay fr hours.
code : lupa



Left to right : Silkygirl moisture rich color

28 sensual
24 pure
26 sunny
25 hot
04 illusion

harga silky girl lipstick bermula dr 16 dan moist lipstick adalah antara yg terbaik keluaran silky girl. ianya melembap serta tahan berjam jam. sesuai dijadikan lipstick harian atau lipstick lenjan!


Left to right : Simplysiti by Simply Gorgeous Collection
Nian Di Hati LC05
Wajah Kekasih LC02
Sutra Maya LC06

tergerak hati membeli range Simplicity akibat dpd *terpengaruh juga dgn iklan* ini apabila berada di Watson's Peral shopping centre old klang road. sedang membuang masa window shopping dengan dania sementara menunggu hubby mtg, i splurge on ths 3 krn terpikat dgn nama2nya.


bila dicuba, nampaknya product Korean ini bolehlah disamakan produk yg sediada di pasaran spt Rimmel Manjolika cuma bau dan rasanya agak kurang menyenangkan pada saya fussy :( not my choice eventhough color mmg cantik (masih lagi disimpan dgn harapan bau dan rasanya akan berkurangan kelak)



Left to right : ZA Ever Staying Lipcolor
RS052 (my fav pink)
PK405
OR101
RD301 (my fav nude)
range ZA discontinued, therefore nothing much to blog about it.




Ianya pilihan lipstick matt pertama sebelum i dipertemukan dgn Stage ih berbaloi dan serasi dgn kulit bibir ini :)


and my latest fav candies!!!


the Wonderluxe Matt Collection


by STAGE Malaysia brand lipstick!



texture yg soft, with just one application ianya tahan lama, tidak mengeringkan bibir dan tidak menjadikan kulit bibir merkah. baunya segar! tidak seperti MAC yg kadangkala meninggalkan rasa yg bau/kurang enak pada hidung atau bibir.


Stage mempunyai pelbagai color yg yummy sehingga u terasa nk gigit n kunyah je. Ia pendek sedikit berbanding dengan ukuran lipstick lain yg sama berat 3g tetapi ianya sgt dengan harga RM48 atau RM12-18 semasa diskaun


i just added 3 more new colors into my collection (pix not uploaded yet)

Russian (MAC matte lipstick) - highly recommanded for those yg masih tercari2 matt lipstick merah menyala yg lasting berjam-jam


Midsummer Mauve ( Stage Wonderlux) - matt


Judy (Stage Wonderlust) - glossy cantik! bibir nmpk nude berkilat dan penuh


Macamana dgn uols! meroyan juga ke bila berdiri di counter lipstick?

share la experience ok :)





7 comments:

isma said...

wooww banyak betul collection lipstick u!!

i pun jenis yang suka mencuba lipstick.Nak cari yang paling sesuai.As for now,am hunting for perfect nude lipstick :)

o yeah,i ada tiga-tiga lipstick Simplysiti tu and i pakai tiga2 warna skali.Cantik!!

jelita78 said...

wallaaaaweeeiiii!
hebat tu beb!
giller banyak lipstick!
serious!
and thanks sooo much for the review on each of them.
really value your input!

El said...

adalah sgt suka bila org blogging pasal lipstik n handbag. keep it up dear.

yanie said...

isma: i agree with u! mmg cun color simplisity tu, tapi bau n rasa dia tu kureng la. tu je d setback :(

yanie said...

jelita : u welcome darling ;) byk da beri pd my sisters n yg tinggal berapa ketul je ;)

yanie said...

el : thks EL, insy jika diizinNya... thx fr reading :)

Anonymous said...

yani..chanel lipstick okay tak? u penah try?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget