There was an error in this gadget

Monday, December 6, 2010

and the winner is...*drum roll*


Hi peeps ;)

Do u remember about ths post (Alphard vs Estima)?

yes! in search of the best MPVs for us on last Oct,

yippie! we finally found that....Alhamdulillah & menepati budget keluarga ;)

Mr Ah Fatt memenuhi our family requirement

So here m sharing the basic reviews of Alphard but not on technical details cos i mmg tak tau sgt psl engine etc ni...

BIG is BOLD and BEAUTIFUL so BIG is a MUST senang untuk bwk balik kg n sumbat all my family in cos keluarga saya adalah besar :)

selesa (comfortable with high head-clearance)
yes mmg rasa mcm naik bus/ flight which i like the feeling...estima sgtla rendah skit, bila duduk tu..rasa mcm naik Harrier etc yg sewaktu dgnnya.

Ah Fatt 240 tak bole bwk laju2/ top speed is less from 220 (yes! estima bole pecut laju gileee) but y nk laju when our max speedlimit @ Malaysia highways is only 110km/h ;).
so..i think its safer to ride in Ah Fatt and takde la kena speed trap ;)

slightly wider than estima (luas n bole guling2 atas lantai) dan kalau ada anak, bagasi, maid n strollers, semua bisa diangkut @ one go!

Nampak macho on the road even takde la aerodynamic sgt mcm Estima but i rasa mcm ditemani bumblebee aje bila traveling *sungguh terpengaruh dgn movie kan kan*(so again...rasa secured je ;). i know kalau nk macho lagi, haruslah Nissan elgrand nampak ggrrr garang but 2nd value nissan amatlah kurang. so resell value tu paham2 je la kan kalau uols tefikir nk jual balik in future.

tinggi! ya i like d feeling to travel dlm machine yg tinggi n bole nampak jalan raya dgn jayanya! bila hujan, kabus etc...smua biasa dikawal dgn mata kasar je ok, xde la rasa out of control bila keadaan cuaca menjadi huru hara (review langsung tak membantu kan) sebatu jauh pun da bole nampak lembu or org melintas dpn kita. Mengelak adalah lebih baik :)

but again...semuanya terpulang pd budget anda, yes! we got great bargain for our boo and we adore it ;) so far alhamdulillah da masuk 2 months usia Ah Fatt and fuel consumption adalah rendah dan berbaloi-baloi ;)

well...fr those yg suka Estima pun kira ok juga, its all about comfortability n looking sexy on the road. kalau mau benda yg nmpk stylo tu. harusla beli cik Timah and for those yg ada budget terlebih2 boleh la amik Vellfire ya. pasti kebaboommm cos ianya sgttttt selesaaaa dan bergaya!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget