There was an error in this gadget

Friday, October 8, 2010

home sweet home ;)


salam peeps!
i harap dgn perpindahan ke wallpaper baru, akan tambah bersemangat la i update blog ni!
yala color pun merah berahi & segar. harap2 agar blog ni akan sentiasa segar diupdate dari semasa ke semasa, insyallah.

sambutan raya yg baru berlalu membawa saya kembali rindukan nostalgia beraya di kampung :(

bukan kg baru ya tuan-tuan!
ini adalah kampung yg bersuasanakan kampung betul bak kata org dgn rumah kampung dihiasi pelita bagai. Terasa meriah sekali sambutan Aidilfitri jika dpt bermain bunga api keliling rumah, berbalas meriam buluh dengan kampung sebelah, berbasikal keliling kg sambil menyanyikan lagi raya. owh! terasa indah sungguh suasana itu ;))

Pelita minyak tanah dipasang sepanjang jalan menuju ke rumah...dan yg paling best bau varnis/ cat yg digunakan utk rumah kayu tu, aduh! bau sedapnya especially selepas hujan!
semuanya terbayang dan bermain2 di fikiran.

mampukah saya mengembalikan nostalgia raya tersebut pada zaman yg serba moden ini?mungkin boleh...jika saya mendapat jodoh dengan org kg la (ya saya bangga mengaku mmg suka hidup dalam suasana kg krn asalnya saya pun org kg ;)

sambut raya di johor berlainan skit, krn kg parents da terletak di tepi kota johor bahru juga, kg suami? mmm...di pinggiran hutan batu hartamas...jadi, raya mmg la tak berapa nk excited sgt!

oleh yg demikian, bila perasaan rindukan suasana 'kampung' da semakin melompat2

apalagi.....


kami trus ke sini!

dimana ya????

























*mana lagi*
Danga Bay, Johor Baharu!

terdapat pelbagai modul rumah kampung yg mewakili setiap negeri di Malaysia

u named it, they got it!

dtg waktu mlm mmg mendamaikan bila melihat rumah tersebut dilimpahi cahaya pelbagai warna

tangga rumah ini mengingatkan saya pada rumah lama arwah atok di muar




nampak sgt suci ya dgn limpahan lampu neon dan pokok sebagai pagar



i love tis shot!
cantik sgt backgroud bulan tu but i forgot the name of tis house ;(
rumah terengganu ke?


dan ini juga ;) isk! kalau la ada kg mcm ni...mesti happening gambar raya!
sambil bersengayut di tiang bole buat pillar dance ;P
landscape juga cun * kalau dulu, arwah atok ajak saya gunting je rumput, katanya kalau gunting, rumput lambat tumbuh *miss u arwah atok*

rumah Mersing, simple tanpa tangga
lagi cantik bila dihiasi lampu lip lap tu, cat hijau haruslah *mcm da jadi trademark rumah kg*
yg penting ianya cat kilat, kalis air dan snng dilap


ini pula! rumah yg paling happening!
spacious gile dan dibhg bawa bole buat party open house
ya! seronok kalau ada kg mcm ni *harus saya cuti sebulan utk menikmati setiap inci* kawasan rumah ini ;)




and the final one is...Rumah yg mewakili kg saya!!!





RUMAH MUAR

ya tingkap harusla bercermikn warna warni, barulah happening bila disimbahi cahaya lampu,
harus ada ruang terbuka di atas tu, utk air ventilation dan nyamuk masuk utk kita menderma darah!..patutla rumah dulu2 bila nk tido je..harus la pasang kelambu keliling katil...tgk je la lubang angin tu..besar kan? pencuri pun bole sneak-in ;)


cantik kan? siapa tanak rumah kg secantik ini kan?
terpesona saya dan terlupa saya seketika pada villa dan condo yg tumbuh seperti hutan batu di bandaraya

bila melihat rumah2 di atas, hati saya menjadi tenang serta merta, hilang seketika perasaan serbut

benar bak kata pepatah....

tempat jatuh lagi dikenang, inikan pula tempat bermain.....

walaupun rumah kampung tidak dikelilingi dgn pagar dan camera litar, tidak terdapat swimming pool, tiada rumput carpet, tidak juga dikawal oleh pak guard bangla atau Gurkha, tetapi... ketenangan dan keselamatan sgt terjamin pada waktu dahulu berbanding dgn rumah moden yg sedia ada kini...

apa kata anda?

rumah mana yg lebih mendamaikan?.......

11 comments:

Liyana said...

Hi Yanie,
huhu.. you dah mengingatkan I zaman2 beraya masa I kecik dulu kat Muar. Rumah2 atok/nenek sedara semua kayu. Siap ada rumah ibu & dapur separate kat belakang (tapi kayu jugak) sambung ngan koridor kayu. Tapi masing2 dah takde now ni, rumah reput gitu aje :(

Zuliana said...

hi kak..gambar2 rumah tue buat zue rindu sgt2 dgn rumah arwah atuk..skrg dah pupus..coz xde yang nak duduk situ...mmg best..lagi satu,org dulu2 kalau nak dirikan rumah mesti ikut mata angin..jadi bila petang2 angin byk..damai jer..

cc said...

hi sis,
FYI rumah limas kt danga bay semua rumah dlm negeri johor. each n every one mewakili daerah masing2. so xde rumah terengganu.

errr..itu last time i pergilah, not sure if skrg depa ada tmbh, tp rasanya mcm xda

Nana said...

ahhhh you pun orang muar gaks ke! hehehe! my dad org muar! hehe! But my grandmother belah my dad dah takde lagi. Sekarang tinggal my auntie and uncle aje at muar. so dah lama gila tak balik muar.

yanie said...

liyana : ya la..syg kan kenangan ut pergi bersama rumah yg reput :( i wish i cud turn back time. hidup dulu lebih aman dan nyaman esp di kg :)

Zuliana said...

betol tue...

yanie said...

zuliana : ramai yg merindui masa lalu esp suasana kehidupan di kg yg bebas dr radikal bebas hehehe ttg mata angin tu mmg betul sejuk je time ptg bila duduk kt serambi rumah tu kan :)

yanie said...

cc : yes! tks darling . my bad, mmg rumah d dangan bay mewakili hanya rumah2 di Johor, i went there @ night so mayb tak nmpk sgt signboard :)

yanie said...

nana : yes darl! i org muar n muar tu kecik je! mana tau kot kita ada bau2 socks ek ;) hehehe

Nana said...

hahah tu lah pasal. muar tu selang rumah sedara hahahaha!!! I ingat lagi masa I kecik dulu .. masa raya park kereta kat satu rumah and then berjalan to a few houses sekali. heheh!!!

Zuliana said...

u'r right sis..mmg best kalau ptg2 lepak di serambi..pastu gosip2 petang ha3..dgn angin sepoi2 bahasa gitu...love tht moment..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget