There was an error in this gadget

Thursday, March 17, 2011

Wardina Oh Wardina!


Anggun juga gaya fashionista muslimah ni!
Siapa sangka gadis kacukan yang dulunya popular dgn gaya hair free kini telah berjaya menjadi muslimah sejati. saya bangga dengan perubahan beliau dan berharap agar dapat mencontohi sifat beliau dalam.....

gaya busananya? solekannya? koleksi handbagnya?......











owh bukan sama sekali *geleng kepala*

ya! cara beliau menjalani rutin sehariannya...ibu tabah ini menjalankan rutin harian tanpa pembantu rumah dan apa yg membuatkan saya lebih teruja apabila beliau masih lagi mempraktikan amalan yg dianggap konservatif pada zaman yg canggih yang serba moden ini.

inilah sikap yg patut dicontohi setiap wanita yg bernama ibu dan bakal2 ibu diluar sana termasuklah diri saya *insyallah*

ya, meninggalkan imej lamanya semata2 cinta pada Allah yg Maha Esa, mematuhi arahan dan menjauhi laranganNya, itulah yg sentiasa di lakukan oleh fashionista ini utk mendapat tempat disisiNya..marilah kita sama2 berdoa agar kita juga dikurniakan hidayah sepertinya dan dapat menjadi ibu yg baik kepada anak2 serta mendapat keberkatan dunia dan akhirat. Amin

artikel dibawah didapati hasil blogwalking dan FB fanpage Wardina


by Wardina Safiyyah OfficialPage on Friday, March 11, 2011 at 8:47pm.
Dear Mama, Ummi, Mum, Ibu, Bonda...


I have to share this with you... because i feel so happy and i feel that all my penat lelah paid off...


I started to make my Amna to solat 5 times a day when she was 7, on her 7th birthday...we had a talk...(check note lama) tapi preparation since 6 la...tapi dari kecik memang selalu ikut2 la kami solat....she hasnt missed her solat since. Walaupun lambat, tetap solat. I made sure of that - because the key is SOLAT ni kalau tak tanam dari kecik memang LIAT nanti....But it is very important to keep this in mind:-


1) kalau kita bagi dia tinggal WALAUPUN sekali nanti we are sending the wrong signal - kena make sure - every waktu without fail, walaupun penat, ataupun lambat


2)l Selalu kalau boleh solat together..mula2 memang kena solat together....kalau tak ada rumah make sure an adult in the house pastikan anak kita solat.

(hari tu Amna pergi her reading class, i asked her teacher to take her to the suarau) - lepas solat time tu lah peluk cium, senyum - i always kiss her at the head and say "Barakallahufiha" Ya Allah make my Amna a good Muslim Ya Allah....make her never miss her solat Ya Allah.....kuat2 bagi dia dengar....

ps:- kalau kena amik cuti ambillah - bukan waktu exam je amik cuti - buatlah STEP ini, yakni melangkah ke alam 7 thaun dan tidak meninggalkan solat A BIG Thing! "mama amik cuti hari ni sebab nak pastikan yang adik solat 5 waktu sehari!"


3)Selalu cerita how IMPORATAMT it is to solat..how Allah is watching us... how we are good Muslims when we solat, how Allah loves us, Solat tu, untuk kita, bukan untuk Allah.....TAPI selalu jugak cerita yang akan ada orang TAK solat...acknowledge the fact that sometimes we feel lazy to solat....itu semua kerja SETAN! Fight them off....! I tell Amna that even some grown ups tak solat! I tell Amna that....we have to be strong.. we have to tell ourselves we will NEVER miss our solat.....


4)Awal2 subuh ni memang tak bangunkan, tapi as soon as dia bangun pagi, ill ask her to solat straight away.(yes memang leceh..but we have to, and we have to do it with LOVE diselang seli dgn strictness)


5)kalau dia tinggal - DENGAN sengaja, i take the rotan and hit her on her tapak tangan slowly, just as a reminder. After that i hug her and tell her i love her, and i just want her to remember - and guess what?? memang dia ingat!!! (3 kali baru, i think not bad, sampai satu hari dia terlambat solat, sebab keluar dan memang tak ingat, dia yang suruh rotan) But i tell her kalau TERLUPA atau TERTIDUR its ok...but kena solat terus bila bangun.


Macam ni ceritanya, i told Amna, kalau Ummi ambik Amna dari sekolah lambat, Amna solat dulu Asar kat sekolah....tadi memang datang lambat...i was loking for her..and guess what???? She was actually praying her Asar prayers...sorang je kat dalam surau tu....i wanted to pengsan and cry...she did all by herself.... i pun told her how happy and how proud i was of her...i tanya dia kenapa? dia kata "Amna ingat apa Ummi cakap".....cair nya hatiku ini.


Apa lagi, Ummi ni peluk cium dia....and called nenek at Australia...now im sharing with all of you!!! Because i want us to raise generation of good Muslims that are disciplined, smart, intelligent -that remembers Allah because the world so BADLY needs good QUALITY Muslims like this!!!


And the foundation is - to start them off right - solat at SEVEN! Yes just as how Rasulullah asked us!


I love you all!!! Good night.....


But the key to all this IS Mak Ayah KENA dan WAJIB solat dulu...anak ketam tak boleh diajar berjalan terus...fahamkan?


** i took that picture of Amna praying from my table, dia sendiri bangun solat Isyak...without even bothering me..berbunga hati seorang ibu....



p:s: Indeed,kalau tengok anak dah boleh bersolat sendiri, rasa macam nak menitis air matakan? Saya selalu bagi tau anak saya Cik Bab,"adik kena rajin bersolat, baca quran dan sentiasa berdoa...sebab nanti, kalau ibu mati..hanya doa adik antara tiga perkara yang akan temankan ibu di alam barzah"....

Lepas tu boleh tengok airmata dia bergenang...

SEJUK PERUT IBU MENGANDUNG...

2 comments:

MissB said...

Babe, I nak mintak kebenaran copy/paste article in dalam my blog. Thanks ya :)

yanie said...

bole je, silakan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget